Следвайте Гласове в ТелеграмХамас е близо до споразумение за примирие с

...
Следвайте Гласове в ТелеграмХамас е близо до споразумение за примирие с
Коментари Харесай

Хамас обяви, че е близо до споразумение за примирие с Израел

Следвайте " Гласове " в Телеграм

" Хамас " е покрай съглашение за помирение с Израел, оповестява " Ройтерс ". Изявлението идва без значение от обстоятелството, че офанзивите против линията Газа не престават, а против Израел се изстрелват ракети.

Представители на Хамас са " покрай реализиране на съглашение за преустановяване на огъня " с Израел и групировката е предала своя отговор на катарските медиатори, съобщи ръководителят на палестинската формация Исмаил Хания.

Преговорите са за краткотрайно помирение за образуване на снабдяване на помощ в линията Газа и договорка за замяна на заложници и пандизчии, посочи представителят на Хамас Изат ел Решик.

" Споразумението ще включва освобождението на израелски дами и деца като заложници в подмяна на освобождението на палестински деца и дами в пандизите на окупацията ", добави той. Очаква се терористичната организация да пусне 50 дами и деца, които са измежду отвлечените по време на офанзивата от 7-ми октомври.

Вече няколко дни както " Хамас ", по този начин и медиаторите Катар и Съединените щати споделят, че съглашението е напълно близо. За първи път през днешния ден и министър председателят на Израел загатна за скорошна договорка.

Съдбата на заложниците провокира огромно напрежение в Израел. Хиляди желаят държавното управление да смени целите и да се насочи първо към спасяването на отвлечените, а не към заличаването на " Хамас ". По улиците има шествия, а през днешния ден се организира чуване в Народното събрание на родственици на заложниците.

" Искам детето ми да се върне вкъщи. Съвсем просто е. Не ме интересува, дали врагът ще завоюва нещо от това. Вие говорите за смъртни присъди за терористите. Но по този начин заплашвате живота на заложниците. Нека не приказваме за гибел, а за 239 живи хора. Да ги върнем вкъщи. А по-късно говорете за заличаването им, смъртни присъди - каквото желаете ", съобщи Хен Авигдори, брачен партньор и татко на две от заложничките.

Вчера президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изрази убеденост, че съглашението е близо. " Сега сме по-близо, в сравнение с бяхме преди ", означи представителят на Белия дом Джон Кърби по отношение на договорка, имаща за цел да обезпечи освобождението на някои заложници, държани в Газа, и пауза в боевете, което би разрешило да се обезпечи по този начин нужната помощ в обсадения анклав.

Хамас взе към 240 души за заложници по време на нападението си в Израел на 7 октомври, при което бяха убити 1200 души.

Вчера Миряна Сполярич, президент на Международния комитет на Червения кръст, се срещна с Хания в Катар, с цел да " контракти прогрес по филантропични въпроси ", свързани с спора. Тя се срещна настрана и с катарските управляващи.

МКЧК твърди, че не е част от договарянията, целящи освобождението на заложниците, само че като безпристрастен медиатор има подготвеност " да улесни всяко бъдещо освобождение, за което страните се договорят ".

От дни се приказва за идна договорка за заложници. Миналата седмица беше обявено, че катарските медиатори се пробват да реализират съглашение сред Хамас и Израел за замяна на 50 заложници в подмяна на тридневно преустановяване на огъня, с цел да бъдат увеличени доставките на незабавна помощ за цивилни в Газа.

Нападението на Хамас на 7 октомври - най-смъртоносният ден в 75-годишната история на Израел, докара до навлизане на израелската войска на палестинската територия, с цел да нападна палестинската формация.

Правителството на Газа твърди, че минимум 13 300 палестинци са били убити, в това число най-малко 5 600 деца и 3 550 дами, при израелските бомбардировки.

Източници: news.bg, NOVA

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР